TILAISUUDET

Flat View
Vuosinäkymä
Kuukausinäkymä
Kuukausinäkymä
Weekly View
Viikkonäkymä
Daily View
Tänään
Categories
Kategorianäkymä
Search
Etsi

Kaikki tilaisuudet

Ratkaisupaja: Miten pienennät riskejäsi toimiessasi konfliktiherkillä ja haurailla alueilla?

rawpixel-com-211022 (kopio).jpg

Haurailla alueilla tarkoitetaan maantieteellisiä alueita, joilla valtioiden resurssit ja toimintakyky hallinnon perustoimintojen ylläpitämiseen ovat heikot. Hauraat alueet ovat usein läpikäyneet väkivaltaisen konfliktin, joka saattaa edelleen jatkua osassa maata tai kyteä pinnan alla ja horjuttaa siten alueen vakautta. Hauraus voi johtua myös esimerkiksi poliittisesta epävakaudesta tai jännitteistä eri ryhmien välillä. Hauraita valtioita on useita erityisesti Afrikassa, Lähi-Idässä ja Etelä-Aasiassa, mutta hauraita alueita voi esiintyä myös muuten suhteellisen vakaissa valtioissa.

Suomalaisten yritysten arvoketjut ulottuvat usein hauraille alueille, esimerkiksi raaka-aineen hankinnassa tai myöhemmin tuotantoketjussa.  Osalle yrityksistä hauraat alueet ovat myös merkittäviä markkina-alueita.

Haurailla alueilla jo yksittäinen ja merkityksettömältä vaikuttava tapahtuma voi eskaloitua väkivaltaiseksi konfliktiksi, joka aiheuttaa liiketoiminnalle riskejä. Haurailla alueilla on myös korkeampi riski olla osallisena korruptiossa tai negatiivisissa ihmisoikeusvaikutuksissa. Yritykset voivat omilla toimenpiteillään joko horjuttaa tai vaalia alueen vakautta. Haurailla alueilla toimivan yrityksen onkin keskeistä ymmärtää oman toimintansa vaikutukset alueella vallitseviin epävakauksiin.

Myös YK:n ihmisoikeuksia ja liiketoimintaa ohjaavat periaatteet (UNGP) sekä YK:n Global Compact –ohjeistus huomioivat liiketoiminnan korostuneet riskit haurailla alueilla toimittaessa. Periaatteiden mukaan haurailla alueilla toimivien vastuullisten yritysten on otettava tavallista aktiivisempi rooli liiketoimintansa ihmisoikeusvaikutusten ymmärtämiseksi ja hallitsemiseksi.

Haurailla alueilla on paljon hyödyntämätöntä liiketoimintapotentiaalia ja -mahdollisuuksia myös suomalaisille yrityksille, mutta niillä toimittaessa riskien hallinta on erityisen tärkeää. FIBSin ja SaferGloben koulutuksessa saat käyttöösi toimintamalleja, joiden avulla voit vähentää liiketoiminnan riskejä haurailla alueilla sekä kuulet käytännönläheisen yritysesimerkin Nokialta.

Ratkaisupajan jälkeen:

  • Osaat kertoa, mitä konfliktisensitiivisyys tarkoittaa liiketoiminnan näkökulmasta
  • Tunnet keskeiset kansainväliset suositukset, jotka koskevat liiketoimintaa haurailla alueilla
  • Olet saanut konkreettista kokemusta konfliktisensitiivisistä toimintamalleista valmennuksessa tehtävän skenaarioharjoituksen ja Nokian esittämän case-esimerkin kautta

Kenelle?

Aamupäivän ratkaisupaja on suunnattu sinulle, mikäli yrityksesi toimii tai suunnittelee toimintaa haurailla alueilla, tai mikäli yrityksesi toimitus- ja hankintaketjut ulottuvat hauraille alueille. Tilaisuus sopii erityisen hyvin organisaation ihmisoikeusvaikutusten johtamisesta vastaaville henkilöille.

Ohjelma

8.30  Ilmoittautuminen ja aamiainen

9.00  Tervetuloa
Riikka Leppänen, yritysvastuuasiantuntija, FIBS

Liiketoiminta haurailla alueilla - termit, ohjeet ja käytännönläheinen skenaarioharjoitus
Maria Mekri, toiminnanjohtaja, SaferGlobe ry    

Käytännön esimerkki haurailla alueilla toimimisesta - Case Nokia
Laura Okkonen, Head of Human Rights, Nokia  

Ryhmäkeskustelua                   

11.30  Tilaisuus päättyy                

Puhujat

Tilaisuuden valmentajana toimii yhteistyössä FIBSin kanssa SaferGloben toiminnanjohtaja Maria Mekri. SaferGlobe on riippumaton rauhan ja turvallisuuden ajatushautomo, joka tuottaa korkeatasoista tutkimusta ja asiantuntijapalveluita. Maria Mekri on hauraiden alueiden ja konfliktiprosessien asiantuntija, joka on toiminut vuosia suomalaisten yritysten kanssa. 

Yritysesimerkin jakaa tilaisuudessa Nokian Head of Human Rights Laura Okkonen. Lauralla on pitkä kokemus yritysvastuutehtävistä ja liiketoiminnasta konfliktiherkillä ja haurailla alueilla.

Aika, paikka & osallistumismaksut

Päivä

Keskiviikko 14.3.2018

Aika

Klo 8.30-11.30 - ohjelma alkaa klo 9.00

Paikka

Business Meeting Park Campus, Forum Kukontori, Yrjönkatu 29 C, Helsinki

Osallistumismaksut

Tilaisuus on avoin ja maksuton FIBSin jäsenille

Lisätietoja

Miira Kokkonen, puh. 044 367 3632, miira.kokkonen(at)fibsry.fi

Yhteistyössä mukana

UMlausekeFIvari.jpeg

 

Ratkaisupajat ovat osa FIBSin Kestävän kehityksen
tavoitteet yritysten arvoketjuissa –hanketta
, joka
toteutetaan ulkoministeriön tuella.

Tilaisuuden esitykset

Esitykset löydät tilaisuuden jälkeen FIBSin tietopankista klikkaamalla ohjelmassa olevaa otsikkoa (vain FIBSin jäsenille, edellyttää käyttäjätunnusta).

Ilmoittautuminen

Ilmoittaudu tilaisuuteen täällä

Takaisin

Additional information