Oulun vastaanottokeskus

 

Turvapaikanhakijoilta löytyy osaamista ja kiinnostusta oppia uutta

Oulun vastaanottokeskus osallistui syyskuussa Ylen A2-pakolaisiltaan, jossa haastettiin yrittäjät ja yritykset palkkaamaan pakolaisia. FIBS kysyi vastaanottokeskuksen ohjaaja Riku Kivimäeltä, millaisia yhteydenottoja Oulun vastaanottokeskus on saanut, ja mitä vastaanottokeskuksessa vielä kaivataan.

Minkälaisen vastaanoton kampanja A2-illan kanssa on saanut yritysten ja pakolaisten keskuudessa?

Muutama paikallinen yritys on lähestynyt meitä asian tiimoilta, että haluaisivat tarjota mahdollisuuden asiakkaille. Asiakkaat (turvapaikanhakijat) eivät ole lähestyneet minua asian tiimoilta oma-aloitteisesti.

Minkälaisia yhteydenottoja olette saaneet ja minkälaista työtä pakolaisille on tarjottu?

Valitettavan vähän. Muutamia kyselyitä, että olisiko mahdollista palkata tai ottaa työharjoitteluun esim. elektroniikka-alan kokoonpanijan työhön tai renkaanvaihtoon.

Mitä toivoisitte vielä yrityksiltä?

Rohkeita yhteydenottoja sekä pohdintaa yrityksen sisällä, että millä eri tavoin asiakkaan osaaminen voitaisiin ottaa uudelleen käyttöön. Osaamista ja kiinnostusta oppia jotain uutta on.

Mitä sanoisit yritysjohtajalle, jonka mielestä pakolaiskriisin ei koske hänen bisnesstään?

Nyt tarvitaan erilaisia ja rohkeita ratkaisuja, jotta asiakkaan aikaisempi osaaminen valjastetaan uudelleen käyttöön. Opiskelut, työelämään tutustuminen, oppisopimukseen, työharjoitteluun ja palkkatöihin pääseminen ovat se keino, jolla asiakas kokee olevansa yhteiskunnan toimiva jäsen. Jokainen haluaa tehdä jotain merkityksellistä. Asiakkaissa on huippuosaajia ja innokkuutta oppia uutta, tämän vuoksi heistä usea toimii jo vapaaehtoistyössä talon sisällä, tehden näin oman osansa, kaikkien hyvinvoinnin edistämiseksi. Vastaanottokeskuksessamme olemme vastuuttaneet asiakkaita mm. seuraaviin rooleihin vapaaehtoispohjalta: jalkapallojoukkueen valmentaja, pyöränkorjaajia, partureita, siivoajia. Kaiken aikaa luomme uusia rooleja asiakkaille, jotta pitkä odotusaika koettaisiin mielekkääksi. Näin oma elämä on arvokasta.