Nuorisotakuu K-ryhmässä

 Kesko kuva nuorisotakuu k ryhma1
Kuvassa vasemmalla Marika Lappalainen, keskellä kauppias Kalle Jokinen ja oikealla Hanne Helminen Salon K-market Enolassa. Kuvaajana Tara Jaakkola.

Suomen menestykselle on tärkeää, että nuoret pääsisivät nopeasti työelämään. Kaupan ala on elinkeinoelämän suurin työllistäjä yli 300 000 työntekijällään. K-ryhmä tarvitsee tulevaisuudessakin kaupan alasta kiinnostuneita ja ahkeria nuoria työntekijöitä, joilla on palveluasenne kohdallaan. Kesko ja K-kaupat käynnistivät vuonna 2013 Nuorisotakuu K-ryhmässä -ohjelman, jonka tavoitteena oli työllistää vähintään 1000 syrjäytymisuhan alla olevaa työtöntä nuorta vuoden 2014 loppuun mennessä K-kauppoihin ja Keskon toimipisteisiin. Nuorten työllistäminen on osa K-ryhmän vastuullisuusohjelmaa.

K-ryhmän kauppiaat ja kaupat hyödynsivät ohjelman aikana eri työllistämisvaihtoehtoja tarjoten nuorille työsuhteiden lisäksi myös oppisopimuskoulutuspaikkoja ja työkokeiluja. K-ryhmän oma nuorisotakuu-koordinaattori opasti nuorten työllistämiseen K-ryhmän työnantajia kauppiaskokouksissa, johtoryhmissä ja teki yhteistyötä ulkopuolisten tahojen kanssa. Koordinaattori tavoitti vuoden aikana 1 100 ihmistä ja esitteli Nuorisotakuu K-ryhmässä -ohjelmaa 90 tilaisuudessa eri puolilla maata. Ohjelman onnistumista ja monimuotoisuutta on edistänyt tiivis yhteistyö TE-toimistojen kanssa.

Vuonna 2012-2013 välisenä aikana vaikuttanut Monenlaisia tuloksentekijöitä -hanke, jonka tarkoituksena oli tarjota työsuhteisia työpaikkoja kehitysvammaisille, on vakiintunut myös nuorisotakuu K-ryhmässä -ohjelman aikana. Moni vammainen nuori on saanut työ- työkokeilu- tai oppisopimuskoulutuspaikan K-kaupoista nuorisotakuun aikana.

Tavoite ylitettiin reilusti, sillä peräti 1 800 alle 30-vuotiasta työtöntä nuorta työllistyi K-ryhmään aikavälillä 8/2013 - 12/2014 palkkatuen, työkokeilun tai nuorten oppisopimuskoulutuksen myötä. Kaiken kaikkaan lähes 12 000 alle 30-vuotiasta nuorta työllistyi samalla aikavälillä K-ryhmään.

Nuorisotakuu K-ryhmässä -ohjelmasta kehitettiin K-ryhmään pysyvä toimintamalli, jonka ansioista yhteistyö työvoimaviranomaisten, yhteistyökumppaneiden ja K-ryhmän välillä helpottui ja nuorten työllistäminen nuorisotakuun avulla K-ryhmän tehostui. K-ryhmän nuorisotakuu-koordinaattori antaa vakituisena asiantuntijana opastusta nuorten työllistämiseen K-kauppiaille ja Keskon esimiehille.

----------------------------------------------

Kesko on arvostettu kaupan alan pörssiyhtiö. Se toimii ruoka-, käyttötavara-, rauta- sekä auto- ja konekaupassa. Keskon toimialayhtiöt ja ketjut tomivat tiiviissä yhteistyössä kauppiasyrittäjien sekä muiden kumppaneiden kanssa.

Keskon ketjutoimintaan kuuluu noin 2 000 kauppaa Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Virossa, Latviassa, Liettuassa, Venäjällä ja Valko-Venäjällä. Kesko ja K-kauppiaat muodostavat K-ryhmän, jonka vähittäismyynti oli noin 11,3 mrd. euroa (alv 0 %) vuonna 2014. Itsenäisiä K-kauppiasyrittäjiä on noin 1 200 Suomessa. K-ryhmä työllistää yhteensä noin 45 000 henkeä.

Toimiala: Kaupan ala

Kehittämistoiminnan alkamisvuosi: 2013

Kehittämistoiminnan kohderyhmä: Työnantajat/työttömät nuoret

Lisätietoja: Johanna Kinnunen, nuorisotakuu-koordinaattori, Kesko, johanna.kinnunen[at]k-kauppiasliitto.fi, p. 050 342 7860