Zenrobotics käy tekoälyllä maailman jättiongelmien kimppuun

Zenrobotics

 ZenRobotics Recycler ottaa rakennus- ja purkujätteestä talteen arvokkaita materiaaleja. Lähde: Zenrobotics

 

ZenRobotics yhdistää tekoälyn ja robotit ja muuttaa niiden avulla raaka-aineiden kiertoa. Jätteenkäsittelyyn keskittyvä startup on muutamassa vuodessa singahtanut Otaniemen laboratoriosta uudeksi suomalaiseksi jätealan peluriksi.

Raaka-aineet vähenevät ja teollisuutta ja kauppaa uhkaa raaka-ainekriisi. Monet tärkeät mineraalit ovat ehtymässä. Siksi ZenRoboticsilla on kunnianhimoinen tavoite. Yritys haluaa hyödyntää robotiikkaosaamistaan ja tehdä jätteiden käsittelystä kannattaa ja tehokasta. Tekoälyä hyödyntävän jätteidenkäsittelyjärjestelmänsä avulla ZenRobotics tehostaa teollisuusjätteen käsittelyä ja ottaa talteen muuten hukkaan menevää käyttökelpoista materiaalia. Ja tekee sillä voittoa.

Miten ZenRobotics siis sai alkunsa?
"No jokainen maailman megatrendeistähän huutaa robotiikkaa", vastaa Jufo Peltomaa. Peltomaa on yksi ZenRoboticsin perustajista ja vastaa yrityksen markkinoinnista ja myynnistä.
Yhdessä tri Tuomas J. Lukan kanssa Peltomaa lähti kehittelemään tri Harri Valpolan tekoälytutkimukseen perustuvaa yritystä vuonna 2007. Alussa yrityksen toimiala ei ollut selvillä.
"Päätimme lähteä tähän projektiin kuitenkin asiakaslähtöisesti, ja tapasimmekin ensimmäisenä vuonna 150–200 mahdollista asiakasyritystä", Peltomaa kertoo.

Jätteet bisneksen ytimeen

Jätteenkäsittelyyn ZenRobotics päätyi hieman sattumalta. "Katsoin yhtenä yönä televisiosta dokkaria, jossa esiteltiin B-52-sotilaslentokoneen murskaamista. Murskain suolsi nyrkin kokoisia paloja liukuhihnalle, josta ihmiset poimivat parhaat palat talteen. Saman tien tajusin, että tohonhan meidän pitää lähteä!" Peltomaa kertoo.

Maailman raaka-ainepulaa harva asiantuntija kyseenalaistaa, sillä joitain metalleja, kuten kromia ja platinaa löytyy nykyään erittäin niukasti ja niiden hinta on noussut 2000-luvun aikana moninkertaiseksi. Ongelmaan on puututtu kehittämällä entistä vähemmän raaka-aineita tarvitsevia tuotteita – saadaan aikaiseksi enemmän vähemmällä. "98 prosenttia siitä, mitä kaupasta ostetaan joutuu puolen vuoden kuluessa kaatopaikalle", Peltomaa sanoo.
"Poimitaan nyt hyvänen aika ne hyvät tavarat sieltä pois!"

ZenRoboticsin toiminta perustuu siihen, että mielletään tuotteen arvoketjun jatkuvan jätteenkäsittelyyn ja tehdään ketjun loppupäästä yhtä tehokas kuin alkupäästä.
Valtaosa jätteidenkäsittelystä tehdään yhä erittäin alkeellisin menetelmin, kuten kaivinkoneilla tai käsin, vaikka tavaroiden tuotantoprosessit on loppuun asti hiottu. Tehottomuuden lisäksi tilanne aiheuttaa terveysriskin lajittelua tekeville työntekijöille.

ZenRoboticsin ratkaisu kuulostaa mahtavalta, mutta onko se taloudellisesti järkevää?
Peltomaan mukaan heidän tuotteensa on erittäin kannattava asiakkaille – niin taloudellisesti kuin ympäristön kannalta. Kannattavuuden konkretisoimiseksi ZenRobotics on luonut verkkosivuilleen laskurin, jonka avulla asiakas saa laskettua yrityksen päätuotteen ZenRobotics Recyclerin takaisinmaksuajan.
Yrityksen toiminnan tukena on muutenkin vakuuttavia lukuja: pelkästään EU:n alueella tuotetaan vuosittain 900 000 000 tonnia rakennus- ja purkujätettä. Jo pieni osa tuosta markkinasta riittäisi ZenRoboticsille laajan liiketoiminnan pyörittämiseen. Yrityksen kasvupotentiaali on huomattu myös muualla: vuonna 2011 yritys sai Pollutec Paris -ympäristömessuilla Euroopan innovatiivisimman ympäristöyhtiön palkinnon. Seuraavana vuonna pääomasijoittajayhtiö Invus sijoitti ZenRoboticsiin 13 miljoonaa euroa.
"Ehdottomasti tähän vaikuttaa se, että ollaan hyvin rahoitetulla ja kiinnostavalla alalla. Taantumasta huolimatta [clean tech] alan rahoitustilanne on ollut hyvä.", Peltomaa kertoo.

Myös Suomessa clean tech -sektoriin kohdistuvat odotukset ovat kovat. Noin 40 prosenttia kaikista Suomen julkisista kehitysrahoista menee clean techiin. Luku on väkilukuun suhteutettuna maailman suurin.
Peltomaa myöntää, ettei entistä tarkempi jätteiden lajittelu riitä yksin ratkaisuksi tulevaan raaka-ainekriisiin – tuotteiden käyttöikää tulee yhtälailla kehittää. Tarttumalla materiaaleihin elinkaaren loppupäässä yhtiö tekee omaa palastaan ketjussa ja samalla innovatiivista bisnestä.

Mitä yritys tekee kestävästi? ZenRobotics pyrkii ratkaisemaan maailman jäteongelman tekoälyä ja robotiikkaa hyödyntävällä lajittelujärjestelmällä.
Miksi yritys niin tekee? Yritys päätyi clean techin eturintamaan intensiivisen asiakastutkimuksen kautta, ja alan valtava kysyntä uusille ratkaisuille kannustaa yritystä pitäytymään jätteiden lajittelussa.
Miten kestävyys kanavoituu voitoiksi? Käyttäessään ZenRobotics Recycleriä asiakas saa jätteestään enemmän arvokkaita raaka aineita talteen, jolloin niistä kertyy myyntivoittoa. Lisäksi asiakas säästää merkittävästi kaatopaikkamaksuissa kun kaatopaikattavaa jätettä on lajittelun seurauksena vähemmän. 

Liikevaihto: 207 000 €
Voitto: Tuotekehitysvaihe kesken, tähtäimessä voitollinen toiminta 2013–2014.
Toimiala ja toimipaikat: ZenRobotics suunnittittelee ja valmistaa automatisoituja jätteidenkäsittelyjärestelmiä. Yhtiön pääkonttori on Helsingissä.
Henkilöstö: 45 työntekijää
Omistus:  Johto, avaintyöntekijät, yksityiset rahoittajat, Invus Ltd. ja Finnvera
Kestävyyshuippu: Cleantech-alan start up, jonka tuotteet tehostavat resurssien kiertoa
Vastuu kestävyydestä organisaatiossa: Yrityksen johto
Vastuullisuusraportointi: Ei raportointia
Haastateltava: Perustaja ja markkinointijohtaja Jufo Peltomaa